Formulář pro opuštění okresu: Kde získat čestné prohlášení či jiný doklad?

Policie ČR

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

1. března 2021 11:51 | Aktualizováno: 2. března 2021 22:02

Od půlnoci platí na území České republiky přísnější opatření proti šíření koronaviru, která mimo jiné zásadně omezují volný pohyb osob. K cestování mezi okresy jsou potřeba doklady, které může kontrolovat policie.

Policie ČR ostatně na twitterovém účtu o uplynulém víkendu odkazovala lidi na stránky ministerstva vnitra, kde lidé najdou odpovědi na nejčastější otázky či potřebné formuláře ke stažení. 

Základní informace k omezení pohybu mezi okresy, které začne platit o půlnoci z neděle na pondělí, naleznete na stránkách Ministerstva vnitra ČR 👇https://t.co/y8b20cAXh3Stáhnete tam i potřebné formuláře.

— Policie ČR (@PolicieCZ) February 27, 2021

Písemné doklady, ať už jde o formulář nebo čestné prohlášení, jsou třeba především pro případy, kdy člověk jede mimo svůj okres například k lékaři nebo na úřady. V dokumentu má být uvedeno místo, čas a cíl cesty. 

"Policie může ověřovat podezřelé případy, například když cestuji 'k lékaři' s lyžařskou výbavou a celou rodinou," varuje ministerstvo před podobnými excesy.

Pro cesty do práce mimo okres, kde člověk bydlí, je zase potřeba potvrzení zaměstnavatele. Také v tomto případě je vzor dostupný na stránkách ministerstva. Popřípadě je možné se prokázat pracovní smlouvou či zaměstnaneckým průkazem. 

Témata: Policie ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé