Rektor Tomáš Zima: Covid opravdu není chřipečka! Musel na ventilaci a operaci!

Tomáš Zima

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. února 2021 16:31

Rektor Univerzity Karlovy (UK) Tomáš Zima byl nedávno hospitalizován s těžkým covidem. Nyní říká, že nemoc rozhodně není chřipkou, za kterou koronavirus mnozí dříve považovali.

Zima loni v dubnu společně s 11 dalšími kolegy z Univerzity Karlovy vyzval k uvolňování opatření proti covidu-19 s odůvodněním, že mohou mít dopady na zdraví lidí i ekonomiku. Jiní lékaři a odborníci z několika fakult UK se pak proti tomu ohradili.

I později opakoval, že se lidé musí naučit s covidem-19 žít a hlásil se ke strategii přirozeného promořování. Následně se ale sám nakazil a musel být v lednu hospitalizován.

"Léčil jsem se s koronavirem a následně také s plicní embolií. Prodělal jsem náročnou operaci a ta bude vyžadovat delší rehabilitaci," prozradil Novinkám s tím, že byl na mimotělní ventilaci a prodělal náročnou plicní operaci.

"Na plicní ventilaci jsem byl asi čtyři dny. Jsem nesmírně vděčný svým kolegyním a kolegům a celému dalšímu zdravotnickému personálu. Péče, kterou pacienti dostávají, je nesmírně profesionální a velmi kvalitní. České zdravotnictví patří mezi jedno z nejlepších na světě, což si řada lidí neuvědomuje," dodal.

Upozornil ale, že on sám onemocnění za "chřipečku" nikdy nepovažoval a nepodceňoval. "Různí lidé mi podsouvají, že jsem popírač roušek a covidu, ale tak to není!" řekl s tím, že apeluje na to, aby se očkovalo a aby se dodržovala hygienická pravidla, ale aby se nedělaly zbytečné věci, které lidem nepomohou a jen je omezí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Tomáš Zima (rektor UK)