Otevření obchodů? Velký zlom a světlo na konci tunelu, myslí si Havlíček!

Obchody

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. února 2021 16:10

V Česku se možná již za pár dní otevřou obchody. Připouští to zástupci vládního kabinetu v čele s vicepremiérem a ministrem Karlem Havlíčkem. Podle něj by mohlo jít o velký psychologický zlom.

Vláda od pondělí na žádost hejtmanů vyhlásila nový nouzový stav s tím, že bude probíhat debata o jednotlivých opatřeních. Doposud byly v jejich rámci otevřeny pouze obchody s nezbytným zbožím.

Nyní se rýsuje scénář, že se obchody otevřou od příštího týdne, konkrétně hned od pondělí 22. února. Bude však nutné dodržovat přísné hygienické standardy. Potvrdil to na twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

„Po dohodě na Radě vlády pro zdravotní rizika je tento návrh přijatelný, a to za předpokladu, že personál obchodů bude povinně používat respirátory na bázi FFP2, do osvěty zapojíme rovněž obchodní centra,“ uvedl.

Podle Havlíčka by otevření obchodů bylo velkým psychologickým zlomem. „Lidé po delší době uvidí světlo na konci tunelu, pouštíme to pozvolna, a pokud to zvládneme, je to velký signál, že budeme moci pokračovat. Jsem přesvědčen, že to společně zvládneme,“ dodal vicepremiér.

Témata: Obchody Vláda ČR