Prodloužení nouzového stavu: Podporu nemá, jsou tu obavy z kolapsu nemocnic!

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. února 2021 11:40 | Aktualizováno: 11. února 2021 13:45

Nouzový stav má v současnosti skončit v neděli a od nového týdne již nepokračovat. Vláda se sice obrátila na poslance s žádostí o jeho prodloužení, ale podporu pro ni zatím nesehnala. Změní se dnes něco?

Jednání Poslanecké sněmovny začalo krátkým vystoupením premiéra Andreje Babiše (ANO), který požádal o přestávku na další jednání s opozičními stranami. 

K tomu samému vyzýval premiéra již včera vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček s tím, že sociální demokraté jsou k jednání připraveni. Zároveň varoval před černým scénářem, který by dle jeho názoru mohl nastat, pokud by k prodloužení nouzového stavu nedošlo.

Covidové počty jsou varovné. Bez nouzového stavu se zhroutí nemocnice. To není strašení, ale realita. Apeluji na kolegy z opozice, pojďme ještě jednat, i když jejich rozladění chápu. Vyzývám i pana premiéra, @CSSD je připravena k jednání.

— Jan Hamáček (@jhamacek) February 10, 2021

"Covidové počty jsou varovné. Bez nouzového stavu se zhroutí nemocnice. To není strašení, ale realita. Apeluji na kolegy z opozice, pojďme ještě jednat, i když jejich rozladění chápu," uvedl na twitteru. 

Nouzový stav platí v současnosti od 5. října. V polovině února bude jeho délka činit 132 dnů. Jde o dvojnásobek oproti délce nouzového stavu, který platil při loňské jarní vlně pandemie. 

Témata: Poslanecká sněmovna Jan Hamáček Vláda ČR Andrej Babiš