Mikrobioložka Peková: ŠOK a nedostatek sebereflexe?! Covid měl být dávno fuč, ale…

Soňa Peková

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. února 2021 8:48

Během koronavirové pandemie už zazněla spousta kontroverzních výroků. Autorkou některých z nich je mikrobioložka Soňa Peková, která je však odmítá vzít zpět, ačkoliv důkazy mluví jasně.

Molekulární genetička Soňa Peková se koronaviru SARS-CoV-2 věnuje od samého začátku. V březnu 2020 odhalila dva případy infekce, přičemž ale byla neprávem nařčena ze špatné praxe. Poté se z ní stala osoba vyhledávaná médii.

Vedoucí laboratoře Tilia na sebe následně upozornila kontroverzními výroky, v nichž mimo jiné tvrdila, že „covid do Vánoc (roku 2020 – pozn.red.) zmizí“ a „žádná druhá vlna nebude“. Dnes už je možné se stoprocentní jistotou konstatovat, že se mýlila.

I proto se na ni obrátil server iRozhlas.cz, který zajímalo, jak hodnotí svá vyjádření s odstupem času. „Určitě nechci odvolat nic, co jsem o koronaviru kdy řekla. Omlouvat se nemám žádný důvod – vše, co jsem řekla, nadále platí,“ řekla zpravodajskému portálu.

Peková nyní přinesla další nepodloženou informaci o tom, že druhou vlnu způsobil jiný kmen viru, který se podle ní měl objevit na přelomu září a října.

Témata: Soňa Peková Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)