Odměny zdravotníkům: Mají být i za druhou vlnu, má to ale háček!

Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. ledna 2021 8:18 | Aktualizováno: 18. ledna 2021 17:02

Zdravotníci si už od loňského jara kvůli koronaviru moc neodpočinuli, což jim během první vlny stát kompenzoval finančními odměnami. S těmi se počítá i nyní, má to ale jeden háček.

Také během druhé vlny koronavirové epidemie byly zdravotníkům slíbeny odměny. Poprvé činily 75 tisíc korun pro samotné zdravotníky a 30 tisíc korun pro ostatní pracovníky ve zdravotnictví. Peníze byly vyplaceny v říjnu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) oznámil, že tentokrát se jich lékaři, sestry a další zdravotníci dočkají nejdříve v dubnu. Vyplývá to z jeho víkendového vyjádření pro Českou televizi.

Blatný prohlásil, že to nezáleží jenom na něm, i když premiér Andrej Babiš (ANO) celou záležitost ve vysílání ČT označil za „úkol pana ministra“. Výše odměn za druhou vlnu zatím jasná není.

Vládní politici tak reagovali na slova předsedy České lékařské komory Milana Kubka pro televizi CNN Prima News. Ten si postěžoval, že o odměny zatím žádá bez úspěchu. Osobně by uvítal odměnu ve výši minimálně 50 tisíc korun čistého.

Témata: lékaři Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví Jan Blatný Andrej Babiš Milan Kubek