Landův Blanický manifest kritizuje úředníky. Vyčítá jim zbrklost a nepromyšlenost!

Daniel Landa (30. listopadu 2015) 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. ledna 2021 13:46

Blanický manifest, mezi jehož autory patří zpěvák Daniel Landa, se dostal až na půdu Sněmovny. Zde se Landa střetl například s premiérem Andrejem Babišem, a vyčetl politikům řadu věcí.

V petici "Blanický manifest" se píše o "zbrklých, nepromyšlených a neodborných příkazech a zákazech z pera úředníků" a o ztenčování pojmu svoboda na úkor pojmu kontrola.

"Je načase, aby volení zástupci začali řešit důležité věci a přestali podléhat globálním hysteriím," stoji v textu, který podepsalo zhruba 17.000 lidí. "Znepokojeni sledujeme, jak se pojem svoboda doslova ztenčuje před očima a absolutní dominanci přebírá pojem kontrola," píše se v něm dále.

Manifest Landa obhajoval také ve Sněmovně, kde 

uvedl, že při jarní vlně epidemie se lidé semkli, nyní je ale vše pryč. "Kvůli papalášství, bezohlednému až nepřátelskému přístupu vlády vůči velkým skupinám občanů, posílenému katastrofickou komunikací, se tento pocit důvěry a jednoty postupně vytratil," řekl.

Opatření jsou podle Landy chaotická a je podle něho nutné vybrat jinou cestu - plošné restrikce by měly být nahrazeny ochranou rizikových skupin obyvatel. "Krize je zneužívána k neprůhledným obchodům a upevňování plíživých praktik nového virového protektorátu," prohlásil.

S tím ale Babiš nesouhlasí. "Není tady vůbec nějaká tendence omezovat nějakou svobodu," ohradil se Babiš. Poukázal na to, že na podzim se uskuteční sněmovní volby a každý si říká, co chce. "Nevím, o jakých neprůhledných obchodech mluví pan Landa," pokračoval premiér. 

Témata: Daniel Landa Andrej Babiš