Registrace na očkování proti covidu: Blatný představil detaily!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. ledna 2021 9:11

V očkování vidí experti naději na návrat k normálnímu životu, v Česku akce vypukla krátce po vánočních svátcích. Ve velkém se ovšem ještě nerozjela. Od kdy a jak se budou moci registrovat zájemci?

Velkým tématem úvodních lednových dní je pochopitelně očkovací strategie, kterou dostalo za úkol nastavit ministerstvo zdravotnictví. V jeho útrobách se v úterý konala tisková konference, na kterém Jan Blatný (za ANO) představil detaily. 

Mimo jiné se mluvilo o tom, jak se bude možné na očkování přihlásit. Poté, co bude od února spuštěn centrální rezervační systém, se budou moci zaregistrovat i lidé, kteří nepatří do prioritních skupin.

Podle ministra budou zařazeni do systému, ale bude jim přidělen termín až poté, co budou naočkováni lidé z prioritních skupin. Systém bude podle ministra podobný jako rezervační web pro antigenní testování veřejnosti. Lidé budou muset uvést svůj věk, zaměstnání a případné onemocnění, kterým trpí. Poté jim přijde potvrzovací e-mail nebo sms.

Na mladé lidi bez jakýchkoliv zdravotních problémů by se s vakcínou proti covidu-19 mohlo dostat na přelomu jara a léta, spíše v létě. Kýžená část populace, kolem pěti milionů lidí, by mohla být proočkována do konce léta.

Témata: očkování Jan Blatný Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)