Babiš čelí po očkování dezinformační kampani!

Andrej Babiš jako první podstoupil očkování proti koronaviru.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. prosince 2020 11:42

V České republice se v neděli začalo s očkováním proti nemoci covid-19. První dávky vakcíny v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) podali zdravotníci premiérovi Andreji Babišovi. Ten ale nyní čelí kampani dezinformátorů a konspirátorů.

"A jak víme že vám dali správnou vakcinu a ne nějaký vitamin," napsal na sociální síti jeden z diskutujících. "Nikdo tomu nemůže věřit když jehla byla zakrytá a vám se fakt věřit nedá," přidala se další. "Proč tak kecá, sestřička se tam klepala a kde se tak neprofesionálně očkuje, že prstama zakryl vpich," napsala další diskutující na Babišův profil.

Řada lidí přitom ještě nedávno vyzývala, aby právě politici byli první, kdo se nechá naočkovat. Ačkoliv se tak děje, tak to vyznavačům dezinformací a příznivcům konspiračních teorií nadále nestačí.

"Moc ráda bych vám věřila to očkování ale podle toho co doktoři předváděli to věrohodné nevypadalo," uvedla například další diskutující. "Je zajímavé že ve Vaší blízkosti byl jen jediný fotograf a to ten Váš, takže málo kdo uvěří že to byla nějaká vakcína proti covid-19," domnívá se další diskutující.

Počet hoaxů narůstá

Spolu s příchodem vakcín proti novému typu koronaviru se objevuje stále více mystifikací a dezinformací, které se snaží nabourat důvěru veřejnosti v jejich účinnost a prezentovat je jako údajně nebezpečné. Ve skutečnosti jde o hoaxy, které ale mohou osoby podléhající dezinformacím znejistit.

Nebezpečná vakcína ale dle současných podmínek a zákonů nikdy nemůže být puštěna do oběhu. Očkování tedy je bezpečné, ačkoliv se u některých osob mohou objevit mírné vedlejší účinky jako bolest v paži nebo mírná horečka.

Jde ale o očekávatelné účinky a vakcíny proti covidu se v tomto podle zveřejněných výsledků studií nijak neliší od jiných vakcín. Vážnější nežádoucí účinky jakýchkoliv vakcín jsou podle WHO extrémně vzácné.

Otázka bezpečnosti je totiž první a nejdůležitější otázka, na kterou se vědci ptají, když začínají navrhovat a testovat novou vakcínu nebo léčbu. Bezpečnostní testy začínají v laboratoři testováním a výzkumem na buňkách a zvířatech, pokud nejsou pozorovány nebezpečné dopady látek, až poté se přechází k testování na dobrovolnících.

Témata: očkování Andrej Babiš