Zavřené obchody otevřely, počet nakažených roste! Může tam být souvislost?

Obchody, ilustrační foto 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. prosince 2020 9:15

Ve čtvrtek se otevřely obchody, restaurace a služby včetně ubytování. Lidé tak mohli třeba vyrazit poprvé o adventním víkendu na nákupy. Ačkoliv se ale mnozí mohli bát front, ukázalo se, že to bylo zbytečné. Naopak.

Prodejci i zákazníci se dobře vyrovnali s opatřeními, fronty u obchodů se tvořily pouze minimálně. S blížícími se Vánocemi se předpokládá růst zájmu o nákupy.

OC byla uplynulý víkend poprvé po zhruba šestitýdenním nuceném uzavření znovu plně v provozu. Vláda od čtvrtka umožnila uvolnění restrikcí proti koronaviru.

V prodejnách musí být dodržován limit zákazníků na provozní plochu, povinné jsou roušky, dvoumetrové rozestupy a dezinfekce rukou. Stravovací zóny mohou být otevřeny jen v omezeném režimu a vydávat jídlo s sebou. Dětské koutky v OC zůstávají nadále zavřené.

Podle šéfa zdravotních statistiků Ladislava Duška se ale zmírnění omezení přesto nevyhnutelně projeví nárůstem počtu nových případů covidu-19, protože mezi lidmi bude více kontaktů.

Otevření restaurací či obchodů se zatím projevit nestihlo, potrvá to podle něj nejméně sedm dní. Stagnace počtu nových případů tak ještě neodráží čtvrteční zmírnění, kdy se restaurace a obchody otevřely.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Obchody