Vakcína na covid: Rok po prvním případu nákazy další průlom!

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

2. prosince 2020 15:38

Je to už rok, co se v Číně objevily první případy nákazy koronavirem. Právě dnes ale přišlo průlomové oznámení z úplně jiné části světa. Velká Británie jako první schválila vakcínu proti nemoci covid-19.

Prvního prosince 2019 se v čínském Wu-chanu podle pozdějšího průzkumu objevil první případ nákazy člověka novou formou koronaviru. Skoro na den přesně rok poté došlo v boji s pandemií k zásadnímu průlomu.

Velká Británie dnes jako první země na světě oznámila, že schválila použití vakcíny proti covidu-19. Konkrétně se jedná o látku od americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech. Dostupná má být již od příštího týdne.

Tyto dvě společnosti přitom informovaly o výsledcích rozsáhlé klinické studie teprve v listopadu. Jejich očkování má podle konečných výsledků testů účinnost až 95 procent.

Česko má objednané vakcíny od pěti výrobců včetně dvou, kteří už o registraci u EMA požádali. První dodávky by mohly být podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v ČR dostupné na přelomu ledna a února.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování