Výplata příspěvku důchodcům a dopad na rozpočet: Ekonomové jsou optimističtí!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

2. prosince 2020 9:01

O definitivní výši schodku státního rozpočtu za rok 2020 rozhodne prosinec, který začal včera. Během něj bude mimo jiné milionům důchodců vyplacen jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun. Jak se na hospodaření státu promítne?

Dnešní data o vývoji letošního státního rozpočtu podle ekonomů naznačují, že za celý letošní rok by mohl být schodek rozpočtu i pod 400 miliardami korun. Celkově se tak ukazuje, že i přes dopady druhé vlny pandemie, bylo letní zvýšení letošního schodku na 500 miliard Kč nadsazené. Vyplývá to z vyjádření ekonomů oslovených ČTK.

"Bez druhé vlny pandemie bychom očekávali letošní deficit státního rozpočtu ve výši 350 miliard Kč. Nicméně aktuální opatření vlády a slabší výkon ekonomiky se podle očekávání negativně podepisují na hospodaření státu. Aktuální vývoj tak podle nás směřuje k deficitu v rozmezí 370 až 400 miliard korun," uvedl ekonom Komerční banky František Táborský.

Prosinec podle něj na příjmové straně přinese do rozpočtu konečnou zálohu na dani z příjmu firem a další příjmy. V případě výdajů budou dočerpány investiční výdaje a zaúčtuje se mimořádný příspěvek 5000 korun důchodcům.

"Obecně lze ale současný vývoj považovat za optimističtější oproti původním očekáváním. Pro finanční trhy však zůstává otázkou podoba státního rozpočtu pro příští rok," dodal.

Témata: státní rozpočet Vláda ČR důchody CZK