Tabulka rozvolňování PES: Čím se vlastně řídí?

PES je aktuálně ve čtvrtém stupni pohotovosti.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

30. listopadu 2020 10:01

Rozvolňování opatření proti šíření koronaviru se v Česku řídí podle systému PES, který však není tak úplně jednoduchý. Podle jakých kritérií vláda rozhodla o tom, že se ve čtvrtek přejde do třetího stupně?

Vláda v neděli jednomyslně rozhodla, že Česko v tomto týdnu, konkrétně ve čtvrtek, přejde v rámci protiepidemického systému PES ze čtvrtého do třetího stupně, což umožní otevření všech obchodů, restaurací i služeb, nadále však budou platit opatření týkající se režimu v těchto provozech.

Čím se vlastně PES, se kterým se země seznamuje již čtrnáct dní, řídí? Bodový index se denně vypočítává podle vývoje podílu pozitivních testů za dva týdny, reprodukčního čísla, počtu nakažených na 100.000 obyvatel a 100.000 seniorů za 14 dní.

Systém pak počítá s pěti barevně odlišenými pásmy. Nejmírnější je zelené do 20 bodů, druhé žluté do 40 bodů, třetí oranžové do 60 bodů, čtvrté červené do 75 bodů a páté fialové v případě vyššího skóre. Na každý stupeň jsou navázána konkrétní opatření.

Pokud se vypočítané číslo rizikového skóre dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu protiepidemických opatření. Pro zlepšení musí v nižším pásmu zůstat sedm dní, pro zhoršení tři dny. Index stanovuje ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygienička ČR.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví