Povinné očkování na covid: Bude ho Česko vyžadovat?

Covid-19, koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

27. listopadu 2020 8:18 | Aktualizováno: 27. listopadu 2020 15:08

V každé zemi žijí lidé, kteří chovají odpor k jakémukoliv očkování. Právě vakcína by přitom měla být hlavní zbraní v boji s probíhající pandemií nemoci covid-19. Bude očkování v Česku povinné?

Několik farmaceutických firem v posledních dnech ohlásilo výsledky studií ohledně účinnosti vyvíjeného očkování proti covidu-19, v řadě případů byla 90 % či vyšší. I proto v něm jednotlivé státy vidí naději na úplný konec pandemie.

Česko má ve společné dohodě států Evropské unie objednánu vakcínu proti covidu-19 od tří výrobců pro 5,5 milionu obyvatel. Zaplatí za ně 1,8 miliardy korun. O dalších milionech dávek jedná s dalšími výrobci.

Očkování v ČR by pak mělo být hrazené z veřejného zdravotního pojištění, dobrovolné a přednostní pro rizikové skupiny a zdravotníky, pracovníky v sociálních službách a další pro stát důležitá povolání.

Podle zveřejněného návrhu Národní strategie očkování proti nemoci covid-19, kterou připravovalo ministerstvo pod dřívějším vedením, by se nejdříve měli očkovat lidé nad 65 let, kteří trpí chronickou plicní nemocí, vysokým krevním tlakem, závažnými onemocněními srdce, ledvin či jater, těžkou obezitou, vážnou cukrovkou nebo jsou před některými druhy léčby rakoviny, jako je radioterapie, chemoterapie nebo imunosuprese.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)