Kdy se otevřou obchody? Česko i další země Evropy hlásí první termíny!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. listopadu 2020 13:54 | Aktualizováno: 24. listopadu 2020 22:04

Všechny obchody nyní nelze vzhledem ke stavu epidemie covidu-19 otevřít, protože by to znamenalo setkávání řady lidí. Podle protiepidemického systému PES je ale možné, že malé prodejny budou smět otevřít od pondělí 30. listopadu.

Zlepšení vývoje koronavirové nákazy a blížící se Vánoce vedou vlády i dalších řady výrazně zasažených zemí Evropské unie k plánům částečně uvolnit přijatá omezení. Politici se přitom většinou shodují na jasném poselství pro své obyvatele: nečekejte svátky, na které jste zvyklí. Evropská komise ve snaze zabránit příliš rychlému uvolňování a hrozbě třetí vlny viru chystá nezávazná doporučení, jak by se mělo postupovat.

Například ve Francii, kde počty nově nakažených postupně klesají již dva týdny, by se měla od začátku prosince otevřít většina obchodů. Vláda také hovoří o částečném zrušení dalších omezení ještě do Vánoc. Úplné uvolnění však podle Paříže nepřichází do konce roku v úvahu.

V Belgii, která měla v říjnu hned po Česku nejhorší statistiky nových případů na obyvatele, nově nakažených ubývá ve vlnách již od konce října. Místní politici mluví o možnosti znovuotevření velké části obchodů v polovině prosince. Premiér Alexander De Croo však o víkendu prohlásil, že definitivní rozhodnutí padne až na zasedání vládní krizové skupiny tento pátek.

Sousední Nizozemsko již první vlnu uvolnění absolvovalo minulý týden, kdy se po dvou týdnech znovu pro omezený počet návštěvníků otevřela divadla, kina či plavecké bazény. Premiér Mark Rutte ovšem podotkl, že další omezení budou platná ještě nejméně několik týdnů. Vláda podle něho v závislosti na vývoje infekce rozhodne, zda a za jakých podmínek před Vánoci otevře restaurace a bary uzavřené od poloviny října. Například silvestrovské ohňostroje ovšem Nizozemsko pro letošní rok zcela zakázalo.

Alespoň částečně by se mohla podle slov premiéra Giuseppe Conteho vrátit k normálu také Itálie, kde počet nově nakažených začal klesat později než v ostatních zmíněných zemích. V polovině prosince by mohly otevřít obchody v oblastech, kde bude epidemiologická situace příznivější, velká vánoční rodinná setkání však budou zakázána, upozornil Conte.

Témata: Obchody Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)