Epidemiolog o covidu-19: Druhou vlnu jsem nečekal, viry vždycky překvapí!

Ilustrační foto

Autor: Markéta Bartošíková, stars24.cz

20. listopadu 2020 21:18

Ministerstvo zdravotnictví sleduje aktuální epidemiologickou situaci pomocí rizikového skóre. Nový systém hodnocení má přinést lepší čitelnost a předvídatelnost epidemiologického vývoje. K tomuto i dalším tématům se vyjádřil hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal.

Pomocí protiepidemického systému jsou kraje řazené do pěti úrovní, od kterých budou odvislá také příslušná protiepidemická opatření. „PES by nás měl uklidňovat.  Neskončí to všechno hned, ale PES je dobrý k tomu, že máme aspoň nějaké vodítko. Podle něj si můžeme říct, jak to bude třeba za týden. Že to není jen náhodné řešení, které se přijímá každý den,“ uvedl epidemiolog Petr Smejkal ve vysílání Českého rozhlasu.

„Já myslím, že jsme za vrcholem druhé vlny.“ Ani on nevěřil ve druhou vlnu epidemie Covid-19, ale jak řekl v Českém rozhlasu: „Člověk vždycky věří v to lepší.“

Dalším tématem, o němž v Českém rozhlasu hovořil, byla tolik diskutovaná antibiotická rezistence. „Na medicíně se nás ptali, jestli se bojíme bakterií nebo virů. Viry vždycky překvapí a potvrdilo se to. Obecně se více bojíme rezistence na antibiotika,“ řekl epidemiolog Smejkal.

Rezistence bakterií na antibiotika je větší problém, než se zdá. Není tajemstvím, že se pacienti domáhají u lékaře předepsání antibiotik i v případě obyčejné virózy. „Lékař musí být odolný a říct: Teď to opravdu nepotřebujete,“ dodal.

Lékaři často předepisují antibiotika se širokým spektrem. Ta jsou pro pacienty sice komfortnější, ale vystavují je nežádoucím účinkům a z dlouhodobého hlediska výrazně ovlivňují rozvoj antibiotické rezistence.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Koronavirus lékaři zdraví