PES řídí boj s covidem: Rizikové skóre kleslo, co nás čeká ve 4. stupni?

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. listopadu 2020 9:22

Opatření proti šíření koronaviru má v Česku nově určovat PES. Skóre momentálně odpovídá čtvrtému stupni, a tak by mohlo dojít k určitému zmírnění. Co to konkrétně znamená?

Česko se hodlá v boji s covidem řídit podle protiepidemického systému PES. Rizikové skóre, podle kterého se budou uvolňovat, nebo naopak zpřísňovat protikoronavirová opatření, je dnes na 70 bodech ze 100, což odpovídá čtvrtému stupni opatření proti covidu-19.

Při zlepšení epidemie na čtvrtou úroveň z pěti by se kupříkladu do škol mohl vrátit zbytek prvního stupně a na druhém stupni by se třídy po týdnech střídaly. Dnes se zatím do lavic vrátili žáci prvních a druhých tříd základních škol.

V obchodech od dnešního dne začíná platit omezení počtu lidí na 15 metrů čtverečních. Ve třetím a čtvrtém stupni rizika budou dále moci být otevřeny jen vybrané obchody a výdejny zboží. Co se týče restaurací, ve čtvrtém a pátém stupni bude prodej možný jen přes výdejní okna.

Uvolnění nás ještě nějaký čas nečeká ani ve věci zakrytí dýchacích cest. Roušky uvnitř i venku budou povinné od druhého stupně v systému uvolňování či zpřísňování proticovidových opatření. V prvním, nejnižším stupni budou uvnitř a ve veřejné dopravě. S nočním zákazem vycházení se počítá u dvou nejzávažnějších z pěti stupňů epidemického rizika.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví Obchody Školství