Opatření proti covidu: Obchody to stojí miliony korun!

Opatření obchodních domů proti Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. listopadu 2020 14:22

Maloobchodníci za opatření proti koronaviru dosud zaplatili 4,8 miliardy korun. Spotřebovalo se mimo jiné 291.000 litrů dezinfekce a prodejci rozdali 12,4 milionu jednorázových rukavic. Na tiskové konferenci to dnes řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Obchody jsou podle Prouzy bezpečné a není zjištěno, že by znamenaly zvýšené riziko nákazy. Prodavačů je podle něj zhruba stejně jako učitelů 160.000. Nemocných je nyní asi 900 prodavačů a 5000 pedagogů, dodal.

Proti jarní vlně pandemie lidé podle Prouzy upustili od panických nákupů. Do obchodů ale chodí méně často, mnohdy nakupuje jen jeden člen domácnosti. Lidé také více platí kartou.

Podle ředitele výzkumné společnosti Nielsen Karla Týry Češi začali preferovat větší prodejny. Mají víc zboží na skladě, širší možnost výběru a zároveň se zákazníci na velké prodejní ploše se cítí bezpečněji, řekl.

Prouza upozornil na další změnu proti jaru, a to sníženou ochotu lidí nyní respektovat opatření. Prodejci tak podle něj musejí řešit mnohem větší množství konfliktů.

Za kontraproduktivní Prouza považuje vládní restrikce o omezení prodejní doby do 19:59 a zákaz maloobchodu v neděli. Vytvořil se tím podle něj chaos a v obchodech koncentrují lidé v sobotu a pondělí.

Vánoce letos nebudou podle Prouzy takové jako obvykle. Například se podle něj nedá počítat s tím, že si bude možné dát svařené víno či trdelník na vánočních trzích. V souvislosti s nákupy vánočních dárků Prouza doporučuje, až to bude možné, jejich pořízení v předstihu.

Témata: Obchody Tomáš Prouza (ekonom) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)