Opatření proti covidu: Zavřené obchody i školy nejsou jen v Česku. Kde jsou na tom hůř?

Francie, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. listopadu 2020 10:01

Česko přijalo kvůli šíření koronaviru řadu omezujících opatření. Ty zvedají mandle zejména odpůrcům roušek a dalším šiřitelům dezinformací. Ve skutečnosti je na tom ale řada evropských zemí podobně nebo hůře, než my.

Vláda v říjnu kvůli zhoršování epidemie covidu omezila volný pohyb lidí, doporučila maximálně využívat práci na dálku a až na výjimky zakázala maloobchodní prodej. V neděli je provoz obchodů ještě omezenější, otevřené mohou být například čerpací stanice či lékárny. Restaurace mohou prodávat občerstvení jen přes výdejní okénka mezi 06:00 a 20:00.

Portugalsko, které se nyní podobně jako řada dalších evropských zemí potýká s rekordními denními přírůstky nakažených koronavirem, také zavádí v části země noční zákaz vycházení. Při zákazu vycházení musí být zavřeny i některé obchody a podniky, restaurace ale můžou nabízet jídlo s sebou.

Ve Francii až do konce listopadu platí přísná celostátní karanténní opatření. Francouzi mohou opustit domov jen kvůli cestě do práce, na nákup nezbytných potravin, za sportem v okolí bydliště, ze zdravotních nebo závažných rodinných důvodů. Zavřené jsou restaurace a bary i obchody, kromě těch nezbytných, a omezený je volný pohyb i mezi jednotlivými regiony.

Polsko také zavedlo zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Zavírají se divadla, kina, muzea i většina obchodů v nákupních centrech, s výjimkou potravin, drogerií a lékáren. Hotely smějí ubytovávat pouze hosty na služebních cestách a školy budou vyučovat dálkově žáky všech ročníků.

V Rumunsku musí všechny obchody zavírat již v 21:00 a lidé nesmí vycházet ven mezi jedenáctou hodinou večerní a pátou hodinou ranní. Roušky jsou povinné i venku, obchody s potravinami ve vnitřních prostorech musí přerušit činnost.

Irsko zakázalo návštěvy mezi domácnostmi a cesty delší než pět kilometrů a až do 1. prosince uzavřelo restaurace a mnohé obchody. Velká Británie vstoupila do celostátní karantény a tak zavedla přísná opatření v podobě uzavírání obchodů a služeb.

V Řecku se uzavřela většina obchodů a lidé až na nutné případy musí zůstat doma. Na rozdíl od první celostátní karantény je zakázáno cestovat mezi regiony a část škol přešla na distanční výuku.

Noční zákaz vycházení od 22:00 do 05:00 platí i v celé Itálii, stejně tak uzavření obchodních center o víkendech a svátcích. Ve vozech veřejné dopravy smí cestující obsadit nanejvýš 50 procent kapacity, výjimku mají školní autobusy. Jakékoli cestování ovšem vláda nedoporučuje.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Polsko Francie Itálie Řecko