Opatření kvůli covidu: Obchody nemají o zákazníky nouzi, ukazují data!

Obchody, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. listopadu 2020 10:01

Stagnující čísla ukazují, že alespoň některá opatření proti šíření koronaviru snad zabrala. Přinejmenším obchody s potravinami ale podle aktuálních dat stále nemají o zákazníky nouzi. Platí to zvlášť v některých regionech.

Jak občané dodržují vládní opatření proti šíření koronaviru? Naznačil to přehled mobility, který na sociální síti zveřejnil vedoucí laboratorní skupiny ministerstva zdravotnictví Marián Hajdúch.

Pohyb lidí v důsledku nařízení poklesl zatím nejvíce v Praze. V hlavním městě jsou v porovnání s jinými regiony změny největší ve všem kromě nákupů potravin. Právě z obchodů se lidé tak úplně nevytrácejí.

Co se týče nákupů potravin či léků, nejvíce lidí na ně chodí ve Středočeském kraji, a to o šest procent víc než obvykle. Naopak nejméně lidé nakupují ve Zlínském a Královéhradeckém kraji, kde jejich množství o šest procent kleslo.

Vláda v říjnu až na výjimky zakázala maloobchodní prodej. V neděli je provoz obchodů ještě omezenější, otevřené mohou být například čerpací stanice či lékárny.

Témata: Obchody Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)