Nová doba! Karantény kvůli koronaviru přispěly k rekordním číslům

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

2. listopadu 2020 14:14

Pokud u vás testy potvrdí nákazu koronavirem, je jasné, že nezamíříte do práce, ale do karantény. Kvůli tomu oproti loňsku výrazně přibylo lidí, kteří kvůli pracovní neschopnosti chyběli na pracovišti.

V letošním prvním pololetí chybělo na pracovištích kvůli dočasné pracovní neschopnosti způsobené nemocí či úrazem 261 tisíc zaměstnanců denně. V loňském prvním pololetí to bylo o 31 tisíc lidí denně méně. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

„Počet nově vydaných neschopenek z důvodu nemoci se v prvním letošním pololetí zvýšil meziročně o 12 procent, tedy o více než 100 tisíc,“ uvedla Alena Hykyšová z oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ.

„Tento nárůst ovlivnila i opatření v souvislosti s nemocí covid-19. Poprvé v novodobé historii byly vydávány v nebývalém množství karantény, při kterých měli pojištěnci nárok na dávku v pracovní neschopnosti,“ dodala.

Z důvodu karantény bylo od března do konce června vystaveno 57 tisíc neschopenek. Na meziroční nárůst počtu neschopenek z důvodu nemoci mělo vliv také zrušení karenční doby od 1. července 2019, kdy zaměstnanec dostává náhradu mzdy již od prvního, a nikoliv až od čtvrtého dne nemoci.

Témata: práce Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)