Koronavirus a školy: Kdy se otevřou? Hamáček naznačil další scénař!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. října 2020 10:01

Původně se mluvilo o tom, že počátkem listopadu se část dětí vrátí do školních lavic. Zdá se však být zřejmé, že to vzhledem k vývoji epidemie v Česku nebude možné. Potvrdil to už i jeden z členů vlády.

Mnoho rodičů jistě sedělo do pondělních večerních hodin u televizních obrazovek a čekalo na výsledky jednání vlády. Informace o tom, zdali se alespoň některé děti vrátí příští týden do škol, jak bylo dříve avizováno, se ale nedočkali.

„Na včerejší vládě jsem opakovaně vyzval ministra Prymulu, ať své epidemiologické rozhodnutí o (ne)návratu 1. stupně ZŠ oznámí nejpozději v útery večer (po aktualizaci dat o vývoji epidemie k 18:00). Situace není dobrá, není na co čekat, školy, rodiče i děti potřebují vědět, jak to bude,“ uvedl dnes na twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Na včerejší vládě jsem opakovaně vyzval @profesorPrymula, ať své epid. rozhodnutí o (ne)návratu 1. stupně ZŠ oznámí nejpozději v útery večer (po aktualizaci dat o vývoji epidemie k 18:00). Situace není dobrá, není na co čekat, školy, rodiče i děti potřebují vědět, jak to bude.

— Robert Plaga (@RobertPlaga) October 27, 2020

Jaká odpověď na palčivou otázku nakonec přijde, naznačil na stejné sociální síti již včera večer vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Ano, situace je špatná a školy budou ještě několik týdnů zavřené,“ napsal ministr vnitra.

O školách v pondělí řeč nebyla, vláda pouze zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Od středy se zavádí noční zákaz vycházení, obchody budou otevřené jen od pondělí do soboty a po omezenou otevírací dobu.

Témata: děti Robert Plaga Jan Hamáček Roman Prymula Školství