Zavřené obchody? Covid může Česko uvrhnout do přísné karantény

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. října 2020 13:11

Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) považuje růst počtu nakažených v posledních hodinách za alarmující. Je podle něj otázkou, zda za současného stavu přijatá i připravovaná opatření stačí, nebo nastal čas pro radikální omezení po vzoru Izraele.

Šíření koronaviru v Izraeli se po třítýdenní uzávěře patrně zpomaluje. Z celkového počtu provedených testů bylo ve středu pozitivních bezmála devět procent, což je nejméně od poloviny září.

Strmý nárůst poměru země evidovala od 20. září, ke konci září pak zaznamenala rekordních více než 15 procent pozitivních testů na celkový objem testů za den.

Aktuální vývoj je tak podle izraelských politiků důvodem k opatrnému optimismu. Takzvaný lockdown tam má vzhledem k obávám ze zhoršení epidemické situace platit nejméně do poloviny října.

Země přitom zavedla velmi přísná pravidla. Lidé se nesmí vzdalovat od domu na větší vzdálenost než 500 metrů, pokud tedy chtějí například do obchodu, musí jít jen tam, kam jim tato vzdálenost dovoluje.

V případě českého lockdownu ale zavření obchodů zatím není na pořadu dne. Lidé by podle posledních informací nadále mohli chodit do práce. Pak už ale prakticky nikam jinam.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika