Lockdown je varianta, připustil Prymula! Jak vypadal na jaře?

Roman Prymula

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. října 2020 12:49

V posledních dnech se v Česku opět začalo mluvit o možnosti celostátní lockdownu, který země zažila na jaře. Ministr zdravotnictví Roman Prymula to úplně nevyloučil. Připomeňte si, jak vypadal na jaře.

Když vláda vyhlásila nouzový stav na jaře, šel s tím ruku v ruce úplný lockdown, tedy celostátní karanténa. Tentokrát k němu stát zatím nesáhl, ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) věří, že ve čtvrtek ohlášená opatření budou k oploštění křivky stačit.

Odborníci však stále častěji připouštějí, že nakonec zodpovědné osoby k lockdownu budou muset sáhnout i tentokrát. „Lockdown je varianta, která není úplně pravděpodobná,“ pronesl navzdory tomu včera v České televizi Prymula. Nové restrikce považuje za poměrně tvrdé, pokud je lidé budou dodržovat, tak se to dle jeho názoru projeví.

V březnu stát na čas zakázal konání veřejných i soukromých akcí či vstup veřejnosti do sportovních i kulturních zařízení, restaurací a vybraných obchodů. Došlo také k uzavření státních hranic či vyhlášení zákazu vycházení bez ochrany obličeje.

Kde to bylo možné, tam se také pracovalo z domova. Tak ostatně zní i jedno ze současných doporučení Romana Prymuly. „Apelujeme na všechny ve státní i soukromé sféře, aby v maximální míře využívali home office,“ uvedl na včerejší tiskové konferenci.

Témata: Roman Prymula Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)