Vakcína proti koronaviru: Roman Prymula poslal lidem vzkaz!

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. října 2020 10:04

Celý svět věří, že probíhající pandemii koronaviru jednou provždy ukončí účinná vakcína. Někteří lidé jsou však k očkování nedůvěřiví. Ministr zdravotnictví Roman Prymula tak musel lidem poslat jasný vzkaz.

Vláda v pondělí oznámila, že uvolnila finanční prostředky nutné na nákup tří milionů vakcín proti koronaviru, které nasmlouvala pro členské státy Evropská unie. První dodávka by měla dorazit do Česka již koncem letošního roku.

Například s očkování proti chřipce to v zemi není žádná sláva, zájem o něj má méně než 10 procent populace. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) již předem občanům vzkazuje, že návrat do normálu bude možný jedině díky vakcíně.

„Pokud by nedejbože nastala situace, že by se proočkovalo jen osm procent populace, tak si troufám říct, že by tu ten virus dále koloval v podobné míře. Pak bychom v podobné křeči působili dalších mnoho měsíců. Nicméně já doufám, že se to nestane a lidé pochopí, že tady to očkování skutečně namístě je,“ řekl serveru novinky.cz.

Ke zvládnutí epidemie budou dle něj nutné dva faktory. „Bude to kombinace určitého promoření populace, což bude menší část, a pak těch, kteří se proočkují. A já myslím, že se budeme nuceni dostat na proočkovanost kolem 60 procent, jinak ten virus tu bude intenzivně cirkulovat dál,“ dodala Prymula.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Roman Prymula očkování