Prymula naznačil nové opatření a nastal chaos! Jak to tedy bude?

Roman Prymula (epidemiolog)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. října 2020 11:25

Stát sahá v boji s koronavirem k novým opatřením a už se nahlas přemýšlí o tom, co bude následovat dál. Roman Prymula takhle včera prozradil, co by mohlo čekat hosty restaurací. Jenže nastal chaos.

Provozu restaurací se často týkají opatření proti šíření koronaviru, nově má u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí. Ministr zdravotnictví Roman Prymula ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně naznačil další možné opatření, které by na podniky dopadlo.

„Plánujeme podobná opatření, která jste tady zmínil v tom slova smyslu, že lidí, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší tak, jako to je třeba v Německu. Je to věc, která výrazně umožní potom trasování v případě právě zapojení chytré karantény,“ řekl v reakci na interpelaci jednoho z poslanců.

Premiér Andrej Babiš to ale následně označil za nesmysl, načež se opravil i Prymula. „Nikdo neřekl, že bude registrace v restauracích zavedena, je to jen teoretické opatření, pravděpodobnost asi 10–15 %. Je to jen bouře ve sklenici vody,“ uvedl na twitteru.

„Omlouvám se, že jsem se nepřesně vyjádřil. Povinná registrace v restauracích je jen jedno ze zvažovaných opatření, pokud se bude epidemiologická situace zhoršovat. Navíc, pokud bude dostatečný počet občanů používat eRoušku, tak je to úplně mimo hru,“ dodal vzápětí.

Témata: Roman Prymula Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Restaurace