Vstup cizinců do ČR: Jaká pravidla momentálně platí?

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. září 2020 14:20

Spousta států v Evropě již komplikuje českým občanům vstup do země. Jaká pravidla platí v Česku pro zahraniční občany? Naposledy se měnila před týdnem.

Jak v Česku přibývá lidí nakažených koronavirem, další a další země včetně členských států EU jej označují za rizikové. Jak je to ale se vstupem cizinců do Česka? Pravidla se naposledy měnila počátkem minulého týdne.

Od pondělí 21. září platí pro příjezdy ze zemí se zvýšeným rizikem povinnost vyplnit elektronický formulář, který spustilo ministerstvo zdravotnictví. Děti do 18 let nevyplňují vlastní formulář, ale vyplní jej dospělá osoba, která je doprovází.

Povinností každého cestovatele je po návratu z rizikové oblasti co nejdříve informovat krajskou hygienickou stanici a absolvovat test na covid-19, a to do pěti dnů od vstupu země a na vlastní náklady.

Do oznámení výsledku testu mají cestovatelé z těchto oblastí omezený volný pohyb s výjimkou cest do zaměstnání, školy, k obstarávání základních životních potřeb, do zdravotnických či sociálních zařízení a podobně. V případě neabsolvování testu musí cestovatel do čtrnáctidenní karantény.

Témata: hranice Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)