Kdy se zavřou školy? Epidemiolog Prymula to řekl jasně!

Roman Prymula (epidemiolog)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

19. září 2020 8:58

S nárůstem počtu nakažených koronavirem přibývá i škol, které se kvůli nákaze dostávají do problémů. Epidemiolog Roman Prymula řekl, s čím mají rodiče dětí počítat. Budou se školy zavírat?

Epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula dnešním Lidovým novinám řekl, že příští týdny lze očekávat tři až čtyři tisíce nově infikovaných za den.

Situace by se podle něj měla zlepšit za tři týdny, kdy se projeví současná opatření. Křivka nakažených by mohla začít klesat. V pátek v Česku přibylo 2111 potvrzených případů nákazy koronavirem. To je zhruba o tisícovku méně, než byl čtvrteční rekordní počet, ale přibližně stejně jako ve středu.

S plošným zavíráním škol se podle Prymuly nyní nepočítá. Může se podle něj stát, že bude dále omezena otevírací doba barů a restaurací, které nyní musí mít zavřeno mezi půlnocí a šestou hodinou ranní.

"Může se to stát. Myslím si, že k omezení dojde. Ale zřejmě se omezí spíše kapacity podniků a nařízení bude regionální," řekl Prymula.

Témata: Roman Prymula Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství