Učitelé chtějí vědět, kdy se může škola uzavřít! V dopise se obrací na premiéra!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. září 2020 14:14

S nárůstem případů nákazy koronavirem přibývá také škol, které si částečně nebo zcela uzavírají. Učitelé se proto rozhodli vyzvat premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby zveřejnili jasná kritéria.

Učitelská platforma se v otevřeném dopise obrací na premiéra Andreje Babiše, ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (oba za ANO) a hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. Textem reagují na aktuální epidemickou situaci. V Česku ve středu poprvé přibylo více než 2000 nakažených koronavirem za den.

„Žádáme vás, abyste v rámci zaváděných opatření proti šíření pandemie koronaviru připravili a zveřejnili jasná a transparentní pravidla, ze kterých bude všem aktérům ve vzdělávání jasné, za jakých podmínek dojde v daném místě k rozhodnutí o uzavření škol,“ uvádějí učitelé, podle nichž jsou nynější pravidla nejasná a nedostatečná.

Platforma se odvolává na názory odborníků, kteří tvrdí, že je možné stanovit „jasnou vícekriteriální hranici, po jejímž překročení je možné školy automaticky uzavírat“. Mohlo by jít například o týdenní nárůst počtu nakažených v místě, věkové skupiny šíření či koncentraci ohnisek.

„Ředitelé škol jsou vysocí manažeři institucí, ve kterých jsou mnohdy zaměstnány desítky osob a do nichž dochází stovky dětí, jejichž školní docházka či nedocházka ovlivňuje životy a zaměstnání stovek rodičů. Ti potřebují být na tuto situaci připraveni s dostatečným předstihem, aby mohli včas a jasně o možném uzavření školy informovat své zaměstnance, žáky i jejich rodiče,“ píše se v otevřeném dopise členům kabinetu a hygienikům.

Dle učitelů by transparentní kritéria nepomohla pouze školám, ale také provozovatelům restaurací, obchodů, divadel a dalších míst, kde se sdružuje velké množství lidí. „Žádáme vás proto, abyste kritéria pro další opatření omezující pohyb a sdružování neprodleně představili,“ stojí v závěru dokumentu.

Témata: učitelé Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Adam Vojtěch (ANO) Andrej Babiš Školství