Kdy se zavřou školy? Prymula mluví o konkrétní situaci!

Roman Prymula (druhý zleva) vedle ministra Vojtěcha

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

15. září 2020 12:52 | Aktualizováno: 17. září 2020 22:01

Uzavřených škol kvůli koronaviru nadále přibývá, a tak se spekuluje, zdali nedojde jako na jaře k jejich plošnému uzavření. Epidemiolog Roman Prymula si to v jednom konkrétním případě umí představit.

Přesně před čtrnácti dny začal nový školní rok, který celkem dle očekávání ovlivňuje epidemie koronaviru. K pátku 11. září bylo dle dostupných údajů zasaženo karanténou již 247 škol, které se zcela či částečně uzavřely. Nejvíce z nich se nachází ve Středočeském kraji.

Rodiče se tak ptají, zdali vůbec zůstanou školy otevřené. Podle epidemiologa Romana Prymuly nepřipadá v úvahu zastavení života v Česku jako na jaře. Něco takového si dokáže představit jen v případě, že by se kapacity nemocnic blížily k naplnění. „Což je opravdu výrazně vzdáleno,“ nechal se slyšet.

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví dnes uvedl, že čísla nakažených i nadále porostou. „Spíše se dá v příštích dvou nebo třech týdnech očekávat další nárůst,“ prohlásil. V pondělí v Česku přibylo 1038 pozitivních.

V Česku je podle dat ministerstva školství zhruba 11 tisíc mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Chodí do nich celkem přibližně 1,8 milionu dětí a mladých lidí, které vyučuje kolem 169 tisíc pedagogů.

Témata: Roman Prymula Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství