Vánoce s koronavirem? Prymula řekl, co nás čeká na svátky!

Vánoce

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. září 2020 15:58

Ačkoliv Česko v posledních dnech trhá rekordy v počtu nově nakažených, to nejhorší by podle lékařů mohlo teprve přijít, a to na přelomu roku, kdy se objeví další respirační onemocnění - chřipka. Nelze proto vyloučit, že letošní Vánoce budou netradiční.

Podle epidemiologa Romana Prymuly jsou Vánoce sice ještě daleko, připustil však, že přenos nového typu koronaviru v rodinném kruhu je dominantní.

"Vánoce jsou horizont vzdálený. Čeká nás řada podzimních a pak zimních měsíců, kde potřebujeme tu úroveň nějakým způsobem udržet na lineárním nárůstu," vysvětlil serveru Extra.

Podmínky, které vedou k přenosům, jsou podle něj obdobné při různých situacích, a proto se asi nepochybně dotknou i blížících se i Vánoc.

"V podstatě se jedná o přenosy, které jsou v rodinném kruhu a ty jsou bohužel poměrně časté v tuto chvíli, ne-li téměř dominantní," vysvětlil.

Dodal, že pokud se někdo nakazí z rodiny, tak se zpravidla nakazí většina té rodiny nebo i celá rodina. Co to bude v praxi znamenat? Podle expertů se očekává nárůst počtu nakažených, proto udržet si během svátků odstup od rodiny není prakticky reálné. Lékařům pak situace zkomplikuje i chřipka, která má podobné symptomy.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Roman Prymula Vánoce