První školní den s rouškou? V Praze o tom rozhodnou ředitelé!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

31. srpna 2020 12:00

Již zítra se v Česku opět rozšíří povinnost nošení roušek na další veřejná místa, zároveň se budou po prázdninách vracet do ulic školáci. U těch pražských zatím není zcela jasné, zdali nebudou muset mít zakrytá ústa a nos.

Od zítra, tedy od úterý 1. září, se částečně vrací povinné roušky, a to konkrétně do prostředků hromadné dopravy, na úřady a do zdravotnických a sociálních zařízení plošně po celé České republice. Mluví se však také o zavedení povinnosti ve školách v některých regionech.

Konkrétně jde o Prahu, která na tzv. semaforu zoranžověla. V hlavním městě je momentálně nejhorší epidemiologická situace v zemi. O nošení roušek v prostorách škol však mají rozhodnout jejich ředitelé a ředitelky, pražští hygienici nic nenařizují.

„Hygienická stanice hlavního města Prahy aktuálně nenařizuje nošení roušek ve společných prostorech škol a školských zařízení. Je plně v kompetenci ředitelů škol, zda dané doporučené opatření ve škole nařídí či nikoli,“ uvedla v tiskové zprávě hygienička Zdeňka Jágrová.

Zástupce Asociace ředitelů základních škol Michal Černý ovšem v nedělních Otázkách Václava Moravce vyzval hygieniky k tomu, aby dnes zveřejnily jasné pokyny. Nový školní rok totiž začíná již zítra.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)