Koronavirus slábne? Expert to řekl jasně, podle něj se zařadí mezi běžné nemoci!

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. srpna 2020 9:59 | Aktualizováno: 5. srpna 2020 19:12

I názory expertů na další vývoj koronavirové pandemie u nás i ve světě se často značně liší. Jeden z předních českých odborníků nyní řekl, že podle jeho názoru už virus slábne. Dokonce by mohl být poměrně brzy zařazen mezi běžné nemoci.

Během úterý přibylo nejvíce nových případů nákazy koronavirem od konce června, konkrétně 290. Roste také počet aktuálně nemocných lidí, je jich rekordních 5091. Přinejmenším podle některých odborníků to však stále není důvod k obavám, což lidé rádi slyší.

„Virus začíná slábnout,“ prohlásil v pořadu Rozstřel portálu idnes.cz epidemiolog Petr Smejkal z pražského IKEM. Dodal ale, že nakažlivost viru, který se do světa rozšířil z Číny, neklesá, což dokazují i aktuální nárůsty v Česku.

Pokud má zmíněný expert z něčeho obavy, je to situace o nadcházejícím podzimu, kdy bude nutné mezi sebou rozlišovat jednotlivé infekce. „Bojíme se toho, že na podzim to nebudeme umět odlišit. Souběh dvou virů by mohl být pro rizikové skupiny fatální,“ konstatoval.

Smejkal také připustil, že může koronavirus zmutovat do agresivnější podoby, sám ale považuje za pravděpodobnější jeho další slábnutí. Epidemiolog dokonce vyslovil jedno přání. „Já doufám, že se již v zimě tento virus zařadí mezi těch deset nejběžnějších nemocí,“ dodal.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci zdraví