Vakcína na koronavirus už zabila několik lidí? Internetem se šíří POŘÁDNÝ NESMYSL!

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. srpna 2020 9:21

Aktuálně je na různých stupních vývoje více než 150 možných očkovacích látek proti covidu-19, z nichž několik vypadá nadějně a mohlo by být už letos či příští rok použito plošně pro stovky milionů lidí. Proti očkování ale brojí dezinformátoři, kteří například tvrdí, že vakcína může zabít až statisíce lidí, a několik z nich už údajně usmrtila. Samozřejmě se ale jedná o nesmysly.

V tuto chvíli se vyvíjí a testuje více než 150 možných očkovacích látek proti covidu-19. Patří mezi ně například vakcína připravovaná biotechnologickou skupinou CanSino, sídlící v Hongkongu, nebo vakcína vyvíjená německou biotechnologickou firmou BioNTech a americkou farmaceutickou společností Pfizer. 

V pokročilé fázi testování je ale i vakcína firmy AstraZeneca, na níž spolupracují vědci z Oxfordské univerzity. A WHO považuje AZD1222 za vedoucího kandidáta v celosvětové snaze získat vakcínu schopnou zastavit koronavirem SARS-CoV-2 způsobenou pandemii.

Kolem očkování se ale dlouhodobě šíří řada dezinformací, které mají do pravdy skutečně daleko. Jedna z nich se odkazuje na údajná slova miliardáře Billa Gatese, který měl tvrdit, že vakcína proti novému typu koronaviru může zabít až 700 000 lidí. Ve skutečnosti ale magnát financující vývoj léčiva nikdy nic takového neprohlásil.

Tato dezinformace se odvolává na Gatesův rozhovor pro americkou televizi CNBC, je ale nepravdivá. Gates sice mluvil o bezpečnosti vakcín, nic takového ale nikdy neřekl.

Gates hovořil o potenciálních vedlejších účincích a o tom, kolik lidí by hypoteticky mohlo nějaké vedlejší účinky pociťovat, pokud by se mělo očkovat celosvětově. 

Nikdy ale nikdy neuvedl, že jeho vakcína může poškodit zdraví nebo zabít až 700 000 lidí. Mluvil o rizicích vakcín obecně a složitosti jejich výzkumu a vývoje. V současnosti přitom vakcína proti covid-19 neexistuje. Nadace Billa a Melindy Gatesových ale přispěla 300 miliony dolarů na její vývoj. 

"Účinnost vakcíny u starších lidí je vždy velkou výzvou. Víte, vakcína proti chřipce například není až tak účinná u seniorů. Hlavní přínos vakcíny je v tom, že nemoc nešíří mladší lidé, kteří jsou očkováni," řekl Gates v rozhovoru.

"V tomto případě je tedy zřejmé, že potřebujeme vakcínu, která bude fungovat i ve vyšším věku, protože právě senioři jsou nejvíce ohroženi. Zároveň však při jejím vývoji musíme dbát na to, že i když bude její efekt silnější, nebudou silnější vedlejší účinky. Pokud totiž máme, řekněme, vedlejší účinky u jednoho člověka z 10 000, tady je až 700 000 lidí, kteří jimi mohou být postiženi," uvedl přesně.

Na proruských dezinformačních webech i na sociálních sítích se ale šíří i další fámy. Jedna z nich například tvrdí, že americká vakcína byla otestována v Charkovské oblasti.

Údajně mělo být naočkováno 15 infikovaných lidí z nichž pět Ukrajinců, včetně čtyř vojáků, zemřelo. Jak ale upozorňují média, nic z toho není pravda. Na Ukrajině se žádná vakcína netestuje a server Vox Ukraine dodal, že vakcína se testuje na nenakažených lidech.

Témata: dezinformace Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)