Roušky na veřejnosti: Kde všude jsou stále povinné?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. července 2020 10:44

Ačkoliv roušky na veřejnosti již na většině míst nejsou povinné, stále s nimi potkáte lidi prakticky všude. Někde navíc povinnost stále platí. Kde je dobré mít roušku připravenou vždycky po ruce?

Od 1. července neplatí na naprosté většině míst v Česku povinnost nosit roušky. S jednou výjimkou se setkávají občané v Praze, kde byla povinnost zachována v prostorách metra. Na mnoha dalších místech byla opětovně zavedena v reakci na nárůst počtu nakažených.

Minimálně do pátku se musí nosit roušky v hromadné dopravě a veřejných vnitřních prostorách v Moravskoslezském kraji. Právě poslední pracovní den týdne mají být nově vydávána hygienická opatření, a to po konzultaci s krajskou bezpečnostní radou.

Od soboty museli roušky znovu nasadit také obyvatelé Vlčnova ve Zlínském kraji, kde se povinnost týká veřejných vnitřních prostor. Naopak ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku skončila opatření k pondělní 15. hodině.

Už v těchto dnech se ale řeší, zdali a případně kdy by mohla být povinnost znovu zavedena celoplošně. V městské hromadné dopravě by se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha mohly nosit od října nebo listopadu, kdy se ke koronaviru přidají jiné viry a později také chřipka.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)