V zahraničí jsou v šoku! Tohle opravdu dělají nakažení Češi?

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. července 2020 11:37 | Aktualizováno: 1. července 2020 17:29

Není tajemstvím, že slovenská média poměrně pravidelně informují o vývoji epidemie nového typu koronaviru v Česku. Nejnovější zjištění je ale podle jejcih slov doslova "šokovalo"!

"Zatímco Česká republika fungovala v takzvaném nouzovém stavu, téměř dvě desítky Čechů opatření odmítaly a onemocnění covid-19 šířily vědomě. Některé případy jsou skutečně bizarní," píše například server Topky s tím, že případy jsou "šokující".

Server připomíná, že premiér Andrej Babiš v březnu oznámil, že šíření koronaviru je zařazeno mezi trestné činy. Covid-19 tak dostal stejnou klasifikaci jako AIDS, HIV, cholera, mor, salmonelóza a podobně.

Zároveň dodává, že ačkoliv se v nouzovém stavu prohřešky trestají tvrději, ani to nefungovalo na všechny, protože česká policie se zabývá několika případy šíření nemoci.

Trestnímu stíhání se tak nevyhnul například muž z Moravskoslezského kraje, který koronavirus použil jako zbraň v rámci sousedských sporů. Muži hrozí až osm let za to, že na své sousedy plival z okna a vyhrožoval jim zabitím.

Server Express upozornil i na případ ženy, která organizovala rodinnou oslavu, kam sezvala třicet lidí, a vůbec jí nevadilo, že jí předtím lékaři oznámili, že má covid-19.

"Vyloženě se chovali nezodpovědně. Věděli, že jsou infikovaní, a byli poučeni o tom, jak se mají chovat, ale nerespektovali to a dál se vědomě stýkali s jinými občany," uvedl policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Témata: češi Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Noviny / tisk