Druhá vlna koronaviru: Je Česko připraveno?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

14. června 2020 10:51

Řada zemí se stále ještě potýká s epidemií koronaviru, jinde se obávají druhé vlny. Je na ni případně Česko připraveno. V tomto týdnu se objevily důležité informace, co se týče ochranných pomůcek.

Česko patří mezi země, které relativně úspěšně přečkaly první vlnu koronavirové epidemie. Ačkoliv se ani odborníci neshodnou, jestli bude následovat nějaká další, vládní představitelé s ní musí počítat. Bude stát v takovém případě připraven?

Podle ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) je Česko na druhou vlnu epidemie připraveno lépe, alespoň pokud jde o ochranné prostředky, je ale potřeba zmapovat domácí výrobní kapacity. Vláda byla během krize kritizována za to, že se při nákupech pomůcek neobrací na české výrobce.

Právě dnes má do Česka dorazit první ze tří vlaků, které dovezou zbytek nakoupených ochranných pomůcek z Číny. Vicepremiér Hamáček to v tomto týdnu uvedl na tiskové konferenci po posledním jednání krizového štábu. 

S nemocí covid-19 se v zemi aktuálně potýká 2444 lidí, její průběh je většinou mírný. V nemocnicích je 117 pacientů, v těžkém stavu je 11 z nich. Celkem dosud onemocnělo 9991 lidí, 7219 z nich už se uzdravilo a 328 zemřelo. 

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Jan Hamáček Česká republika