Druhá vlna koronaviru: Prymula slibuje, že proběhne úplně jinak!

Roman Prymula (druhý zleva) vedle ministra Vojtěcha

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

26. května 2020 10:15 | Aktualizováno: 26. května 2020 22:34

Zavřené firmy či restaurace, práce z domova. To jsme si vyzkoušeli v době nouzového stavu, který byl zaveden kvůli šíření nového koronaviru. Bude se to opakovat i při případné druhé vlně epidemie?

Život v Česku se pomalu vrací do normálu, od včerejšího dne si třeba můžeme opět zajít dovnitř do restaurace. Odborníci ale stále připomínají, že může přijít tzv. druhá vlna epidemie koronaviru. Patří mezi ně i epidemiolog Roman Prymula.

Pokud na ni opravdu dojde, měla by podle něj proběhnout úplně jinak. V rozhovoru pro Interview ČT24 uvedl, že nepočítá se znovuzavedením nouzového stavu. S další vlnou by se chtěl stát poradit prostřednictvím projektu chytré karantény.

Končící náměstek ministra zdravotnictví věří, že to bude fungovat. „Snažíme se ty elektronické pomůcky zapnout, a bude jen na lidech, zda se rozhodnou používat e-roušky, nebo mapy.cz. Budoucností je chytrá karanténa, společnost už nechceme vypnout úplně,“ řekl Prymula dle webu ct24.ceskatelevize.cz.

„To, co je na chytré karanténě klíčové, je provázání jednotlivých aktivit. V rezortu zdravotnictví šla ta digitalizace poměrně pomalu, pod tlakem se ale podařila řada věcí realizovat rychle. Zapojila se armáda i programátoři. V příští vlně už bude zájem, aby zbytek země běžel,“ dodal epidemiolog.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Roman Prymula