Koronavirus online: Mapa nakažených podle okresů

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. dubna 2020 16:01 | Aktualizováno: 2. dubna 2020 22:11

Mapy, které online zaznamenávají počty nakažených novým typem koronaviru, jsou stále populárnější. Většina z nich ale pokrývá celý svět. Kde sledovat podrobná čísla v Česku?

Aktuální situace se dá sledovat interaktivním způsobem nejen po světě, ale i v Česku. Ministerstvo zdravotnictví kvůli nákaze zřídilo web na adrese https://koronavirus.mzcr.cz , kde jsou k dispozici aktuální statistiky, vydaná opatření proti nákaze, informace pro zdravotníky, zaměstnavatele i zaměstnance, doporučené postupy, tiskové zprávy či potřebné materiály ke stažení.

Nejpřehlednější a pravděpodobně nejaktuálnější statistiku poskytuje aplikace, kterou vytvořila Univerzita Johnse Hopkinse. Mapa, kterou najdete ZDE, srovnává data Světové zdravotnické organizace a Centra pro kontrolu a prevenci nemocí a aktualizuje se o nejnovější čísla několikrát za hodinu.

Na podobném principu pracuje i mapa Coronavirus.app, kterou najdete ZDE. Ta srovnává data z více než 30 zdrojů, včetně největších světových médií, zpravodajských agentur a a čínských úřadů. Stojí za ní skupina francouzských vědců působících na Tchaj-wanu.

Další mapa, takzvaná Mapa zdraví neboli HealthMap, na to jde jinak. Nezaměřuje se na konkrétní počty nemocných a nakažených, ale funguje na principu umělé inteligence, která skenuje zprávy z celosvětových i lokálních médií a podle nich vytváří mapu nakažených. Aplikaci, kterou ocení zejména lékaři, najdete ZDE.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)