Dvě dívky nakažené koronavirem se opět ozvaly: Popsali boj s Covid-19, jedna musela do nemocnice!

Dvě mladé Česky promluvily o zkušenosti s koronavirem 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

1. dubna 2020 15:19

Dvě mladé Češky se už v polovině března rozhodly podělit o svou zkušenost s nákazou novým koronavirem, to ale ještě nebyl jejich boj s nemocí Covid-19 u konce. Jedna z nich musela být dokonce krátce hospitalizována v nemocnici.

Zhruba před dvěma týdny vás stars24.cz informoval o videu s dvojicí dívek, které se nakazily koronavirem. Už tehdy popisovaly, jak boj s touto nemocí probíhá, to ale ještě netušily, co je teprve čeká. Dvě mladé Češky včera prozradila, jak se u nich onemocnění projevovalo po natočení prvního videa.

„Jak vidíte, já už jsem v pohodě, mně je dobře, už nemám žádné příznaky, vlastně je to teď pět dní, kdy se cítím absolutně dobře,“ prozradila první z nich s tím, že už jim byl proveden první kontrolní test. Teď se čeká na jeho výsledek. Za vyléčené mohou být prohlášeny až po druhém negativním výsledku.

Obě dívky podle svých slov poctivě dodržují karanténu a všechna opatření. „Apelujeme na vás, pokud už se cítíte dobře, chovejte se jako nemocní, protože tím můžete ochránit lidi, kdyby náhodou ten virus v nás přetrvával,“ radí dalším nakaženým.

Divákům se také pokusila popsat, jak u ní nemoc probíhala. „Já měla první až druhý den 39 stupňů horečky a suchý kašel, nic jiného. Když jsem si vzala paralen, klesla horečka na 37 a v podstatě se ještě dalo nějak fungovat,“ zavzpomínala.

Třetí až osmý den nastala nejhorší fáze. „Začaly šílené bolesti hlavy, páteře a postupně celého těla, cítila jsem extrémní únavu a vyčerpání, i když jsem spala 22, 23 hodin denně. Nešlo jíst, nešlo pít, všechno bylo strašně náročné. Horečka kolísala, kašel se zhoršoval,“ popsala nakažená dívka.

„Postupně jsem začala cítit pocit zánětu průdušek a ucpaného nosu, ucpaných dutin a hlavně neuvěřitelnou bolest hlavy, kterou jsem v životě nezažila. Je to taková hodně silná migréna. Já vyloženě neměla problémy s dýcháním,“ konstatovala.

Pak došlo konečně ke zlepšení. „Ustoupily bolesti zad, těla i hlavy, ale přetrvávaly horečky. Od jedenáctého dne jsem úplně bez teploty a kašel se začal den ode dne zlepšovat a začala ustupovat únava. Devatenáctý den od vypuknutí jsem bez jakýchkoliv příznaků,“ dodala první dívka. U její kamarádky byl průběh ještě závažnější, byla dokonce nutná hospitalizace.

„Mně se po videu ten stav zhoršil, začaly mě bolet plíce, nemohla jsem dýchat, takže jsem si zavolala záchranku, když už to bylo nesnesitelné. Nejprve mi paní řekla, že jsem zdravá, že to zvládnu. Už jsem to ale moc nezvládala, takže jsem stejně poprosila, aby mi tu záchranku zavolala,“ prozradila.

„Převezli mě do nemocnice, kde jsem zůstala tři dny. Pomohli mi tam, dali mi kapačku, z toho nejhoršího jsem se dostala,“ pokračovala druhá nakažená dívka, která navíc zjistila, že trpí dalšími zdravotními problémy. Naštěstí se i její stav zlepšil. 

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé