Koronavirus válcuje Karla Gotta!

Karel Gott 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. března 2020 9:39

Údaje o novém typu koronaviru hledají na internetu každý den desítky tisíc lidí. Zájem o vyhledávání roste od začátku letošního roku, a ačkoliv vyhledávání nedosáhlo takové jednorázové intenzity jako v případě Karla Gotta, denně jsou klíčová slova spojená s koronavirem na prvních příčkách.

Koronavirus denně hledají až desetitisíce lidí. Po úmrtí zpěváka Karla Gotta sice šly počty dotazů ve vyhledávačích do statisíců, ale pouze během několika dní. 

V případě koronaviru je situace odlišná. Takové intenzity v tak krátkém čase nenabral, několik týdnů jsou ale dotazy spojené s koronavirem těmi nejhledanějšími. 

Lidé podle statistik Google vyhledávají například kromě klíčového slova koronavirus i informace o COVID-19, omezení vycházení, nové televizi ČT 3 nebo o podmínkách pro OSVČ. 

Zvýšení počtu dotazů evidovaly vyhledávače podle veřejně dostupných statistik zejména na počátku března, kdy se případy nakažení objevily i v Česku. Podobně rostl počet dotazů na roušky a respirátory nebo na příznaky koronaviru.

a nemoc COVID-19 ve světě zemřelo už na 26.500 lidí a nákaza se dosud prokázala u asi 580.000 osob, z nichž se téměř 130.000 lidí uzdravilo. Nejvíce nakažených (přes 94.000) se dosud potvrdilo v USA a dnes i Itálie co do počtu infikovaných (téměř 86.500) překonala Čínu, původní ohnisko nákazy. Itálie, Španělsko a Británie za poslední den ohlásily dosud největší počet úmrtí nakažených.

Koronavirus se prokázal i u britského premiéra Borise Johnsona. Česko má už 2422 potvrzených případů nákazy a devět obětí. Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) letos globální ekonomika kvůli pandemii klesne a mimořádně vysoký počet zemí bude potřebovat od MMF nouzový úvěr.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) internet Karel Gott