Kdepak je Hippokratova přísaha? Kraj zvláštně apeluje na nedostatečně vybavené lékaře!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. března 2020 13:10

S akutním nedostatkem ochranných prostředků se potýkají ve všech krajích České republiky. Na severu Čech reagovali na stížnosti lékařů svérázně. Ve výzvě zveřejněné na webu Ústeckého kraje se objevuje poměrně zvláštní apel.

V Česku byl v uplynulých dnech nedostatek ochranných zdravotních prostředků. V Pardubicích přistál krátce před půlnocí ze soboty na dnešek letoun se zdravotnickým materiálem. Z Číny dovezl mimo jiné dva miliony respirátorů nižších tříd a pět milionů roušek, které budou rozděleny mezi kraje a nemocnice řízené ministerstvem zdravotnictví.

Mnoho lékařů z Ústeckého kraje včerejší dodávka neuspokojí. Tým odboru zdravotnictví tamního krajského úřadu zveřejnil na webu Výzvu poskytovatelům lékařské pohotovostní služby a ostatním ambulantním lékařům, která má poměrně kontroverzní znění.

„Vážení, velmi si Vážíme práci lékařů a lékařek v terénu. Situace v době nouzového stavu není jednoduchá pro nikoho. OOP v podobě respirátorů třídy FFP3 jednoduše nejsou k dispozici!“ vysvětlují zástupci odboru.

„Vezmeme-li v úvahu Hippokratovu přísahu a solidaritu mezi Vámi lékaři, prosím Vás pomáhejte a buďte Vašim pacientům v terénu k dispozici, nezavírejte ordinace bez náhrady, ale rozhodně pacienty neodkazujte místo vaší obvyklé pomoci na nemocnice!“ stojí v textu. 

Ve výzvě je uvedeno, že nejkvalitnější respirátory FFP3 používají pouze ti, co přichází do kontaktu přímo s infikovaným pacientem. „Je to otázka Vaší osobní volby, jak se k pacientům a nouzovému stavu postavíte,“ apeluje odbor. 

„Proto nás mrzí nelibé reakce, některých z Vás, že roušky Vám nestačí a nechcete je, a kdeže jsou slibované respirátory třídy FFP3. Kdepak je ale Hippokratova přísaha?! Vraťte se do ordinací a pomáhejte společně se postavit proti koronaviru. Děkujeme!“ píše se ve výzvě.

Témata: lékaři Ústecký kraj Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)