Ostrá slova záchranářky po třetí noční směně: Nemáme nic, nejsme nijak chráněni!

Záchranná služba, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. března 2020 13:03

V první linii boje s koronavirem jsou také pracovníci záchranné služby. Ve Středočeském kraji se záchranáři nebojí ozvat kvůli nedostatku ochranných pomůcek. Po třetí noční směně už jedné zdravotnici došla trpělivost.

Středočeští záchranáři se rozhodli zareagovat na email zdejší hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové, který měl být plný „podpůrných frází a ubezpečení“. Jedna z pracovnic se rozhodla představitelce kraje důrazně odpovědět. „V hlavičce mailu vidíte, v kolik hodin Vám píši. Jsem po třetí noční směně a přemýšlím nad událostmi, které se dějí okolo nás,“ začala. 

„Jaká je situace? V období vyhlášené pandemie, kdy i běžní ‘civilisti’, kteří dnes pojedou MHD, musí mít roušku přes ústa a nos… tak my nemáme nic,“ prozradila zdravotnice s tím, že na stanovišti mají jediný respirátor a tři balíčky kompletních ochranných pomůcek, což shledává jako nedostatečné. 

„Obyčejné chirurgické roušky máme z vlastních zdrojů, koupené ještě před obdobím klasické chřipky, a to v omezeném množství. Ani ty nám naše organizace neposkytla. Nejsme nijak chráněni. V době, kdy bychom ke každému pacientovi měli jet s respirátorem. Protože pokud se nakazíme, tak kdo bude paní hejtmanko zajišťovat urgentní péči ve vašem kraji?“ ptá se.

Záchranářka by ráda zjistila, jak probíhají opatření, která mají zajistit bezpečnost jí a jejích kolegů. „Reálně. Protože to, co se dozvídám z médií, se neslučuje s tím, jak to probíhá v realitě. Ubezpečte mě, prosím, že Vaše vyjádření nejsou jen pouhopouhé prázdné populistické fráze,“ napsala.

„Slova díků nestačí. Je zapotřebí kroků, díky nímž se nebudeme bát vyjet ke komukoliv, kroků, po kterých budou vidět výsledky. Tzn., že pokud se někomu ve Vámi vedeném kraji něco závažného a život ohrožujícího stane, tak přijede posádka, adekvátně ochráněná. Tím pádem bez stresu a je schopna stoprocentního výkonu,“ dodala autorka emailu. 

Vzniklou situaci podle svých slov vnímá jako obrovské selhání vedení kraje i krajské záchranné služby, protože má informace, že např. kolegové z Prahy na situaci připraveni byli a po odsloužené směně se vrací do svých domovů s naprostým klidem.

Témata: Záchranná služba záchranáři Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři středočeský kraj