Koronavirus aktuálně: „Zakázaná“ laboratoř začne testovat!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. března 2020 9:34

Příběh jedné z tuzemských laboratoří má šťastný konec. Doktorka, o které ministr na základě špatných informací prohlásil, že skončila v karanténě kvůli neodbornému odebrání vzorku, začne ještě tento týden testovat lidi na koronavirus.

Chaos kolem jednoho z tuzemských případů nákazy koronavirem zavládl před několika dny. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) tehdy prohlásil, že lékařka ze soukromé laboratoře skončila v karanténě na infekční klinice kvůli neodbornému odběru vzorků pozitivnímu pacientovi.

Brzy ale začalo vycházet najevo, že se to celé odehrálo trochu jinak. „Omlouvám se paní doktorce z laboratoře Tilia. Bohužel jsem od kolegů dostal špatnou informaci. Spletl jsem se a mrzí mě, že jsem paní doktorku vystavil takové negativní publicitě. Už jsem s paní doktorkou hovořil a omluvil se jí,“ napsal dnes Vojtěch na twitteru.

Doktorka Soňa Peková omluva přijala, testovat ale nesměla. Svolení dostala až těchto dnech, což potvrdila před pár hodinami na sociální síti. „V průběhu středy jsme promptně obdrželi od Státního zdravotního ústavu všechny potřebné podklady pro plnohodnotné zapojení se do systému,“ uvedla na facebooku.

Lékařka ale prosí klienty ještě o den shovívavosti. Dnes musí ještě proběhnout finální testování. „Aktuálně konzultujeme a dolaďujeme systém odběru a transportu vzorků, předpokládáme zahájení příjmu vzorků v pátek 20. 3. 2020,“ oznámila Peková s tím, že testovat bude v Oblastní nemocnici v Kladně, a to asi 100 vzorků denně.

Témata: lékaři Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci Adam Vojtěch (ANO)