Zoufalá česká maminka píše z Číny: Neumíte si představit tu hrůzu! Nemůžeme pryč!

Kateřina P.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. února 2020 18:05

Česká maminka Kateřina P. se po studiu v Praze vypravila do Číny. Nyní je v ní uvězněná a kvůli koronaviru se nemůže vrátit. Na sociální síti popsala, jaké hrůzy tam zažívá!

"Člověk si neuvědomí, jaký úžasně bezpečný život máme (máte) v ČR, dokud se nestane něco takového, jako teď tady v Číně. Prosím vás, nepište mi, jak je to hrozné, jak mi hodně z vás píše. Vážím si podpory, ale Tohle mě uvádí ještě do větší paniky a já teď musím zůstat v relativním “klidu” kvůli dětem!" napsala úvodem.

U ní ve městě je zatím oficiálně potvrzen pouze jeden případ ženy, která se vrátila z Wu-chanu a je v nemocnici. "Ale i přes to, budeme mít teď několikatýdenní karanténu doma, nebudeme vycházet, pouze nákupy obstará Roman," uvedla.

Strach je podle ní cítit všude, lidé chodí v rouškách a nic nepodceňují...i když si to podle ní způsobili sami svými "nehygienickými" návyky. "Je to obrovský psychicky tlak, protože člověk neví, zda je to opravdu tak, jak tvrdí čínská vláda o počtu mrtvých a nakažených, zda jen opět nezastírá realitu, jak už se dělo u minulých SARS a MERS," napsala.

"Navíc v zemi, kde nerozumíte jazyku a vše mate zprostředkovaně jen ze světových serveru, to opravdu není zrovna příjemné," dodala zoufalá maminka.

"Pouze na nás myslete, držte nám palce a nepřejte to těm lidem, což jsem také četla v diskuzích pod zprávami. Nikdo z vás si nedovedete představit, co je to za hrůzu, a psychický tlak být v zemi nákazy, bát se o svoje děti, natož ve Wu-chanu a nesmět opustit město, což je ale teď to nejlepší řešení pro nás všechny. Věřím, ze se vědcům brzy podaří vyvinout vakcína a šíření viru potlačit. Nic víc než věřit nemůžeme," dodala.

Lidé v Changchun, kde se aktuálně zdržuje, podle jejích slov dostali preventivně roušky, které mají nosit, kdykoli jdou ven. "Toto je speciální zdravotnická, dvoustranná, pokud jste nemocní, nosíte ji bílou stranou k obličeji, pokud se nechcete nakazit a jste zdraví, nosíte opačně bílou stranou ven, aby zabránila přicházejícím virům. To je teď jediný způsob, jak se můžeme chránit," dodala.

Témata: Wu-chan Čína Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)