Zuzana Čaputová v Praze: Uctila oběti útoku na FF UK, setká se s Pavlem a Fialou

Zuzana Čaputová

Autor: Jan Hrabě

18. března 2024 19:02

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondělí přijela na návštěvu Prahy, kde uctila památku obětí tragické střelby na FF UK. Sejít se dnes má také se dvěma z nejvyšších českých ústavních činitelů. 

Čaputová po příjezdu do Prahy vyjádřila úctu obětem tragické prosincové střelby v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kterou nepřežilo 14 lidí. Konkrétně položila věnec k památníku Jana Palacha, od jehož hrdinského činu na protest proti sovětské okupaci uplynulo v lednu 55 let. 

"Jak to mezi blízkými bývá, tuto bolest jsme prožívali spolu s Čechy, tak jako s nimi prožíváme i jejich radosti. Velmi si přeji, pro oba naše národy, aby se nám nenávist dařilo nahrazovat respektem. Protože nenávist je vždy následována tragédiemi," napsala končící slovenská prezidentka na facebooku

Podle agentury TASR je hlava slovenského státu v české metropoli na pozvání Knihovny Václava Havla. Setkat se má s prezidentem Petrem Pavlem i premiérem Petrem Fialou. 

Čaputová skončí ve funkci prezidentky v polovině června. Slováci si jejího nástupce začnou vybírat o nadcházejícím víkendu, kdy proběhne první kolo prezidentské volby. Favority jsou předseda parlamentu Peter Pellegrini a někdejší šéf diplomacie Ivan Korčok. 

Témata: Zuzana Čaputová střelba na pražské FF UK (21.12.2023) Petr Pavel Petr Fiala (ODS)