Zuzana Čaputová o Schwarzenbergovi (†85): Kam posouval Česko a Slovensko?

Zuzana Čaputová

Autor: Jan Hrabě

12. listopadu 2023 19:02

Na úmrtí knížete Karla Schwarzenberga reagují i zahraniční politici, včetně zástupců nám nejbližší země, tedy Slovenska. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podotkla, že blíž k demokratickým hodnotám pomohl Schwarzenberg také její zemi. 

Podle Čaputové navždy odešel vzácný člověk, demokrat a bojovník za svobodu. "Vyjadřuji upřímnou soustrast rodině, přátelům a všem, kteří si vážili jeho úsilí posunout Česko, ale i Slovensko, co nejblíže k pevným hodnotám demokracie," napsala na facebooku.

Slovenská prezidentka si dovolila pozměnit Schwarzenbergův citát ze smutečního projevu během posledního rozloučení s Václavem Havlem. "Pane Schwarzenberg, za pravdu a lásku budeme dál bojovat. Nepřestaneme, můžete se na nás spolehnout," dodala. 

Kníže se po sametové revoluci zapojil do veřejného života ještě za existence společného československého státu, když se v červenci stal vedoucím kanceláře tehdejšího československého prezidenta Havla.

Schwarzenberg se v poslední době potýkal se zdravotními problémy, v uplynulých dnech byl letecky přepraven do nemocnice ve Vídni. Chyběl však už v sobotu 28. října na Pražském hradě, ačkoliv mu u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu bylo prezidentem Petrem Pavlem propůjčeno nejvyšší státní vyznamenání. Řád Bílého lva občanské skupiny 1. třídy za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky tak převzal jeho syn.

Témata: Karel Schwarzenberg Zuzana Čaputová