Žralok útočil v NY: Žena je po kousnutí do stehna v kritickém stavu. Pláž uzavřeli

Žraloci, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

9. srpna 2023 17:50

New York v úterý uzavřel populární pláž Rockaway Beach poté, co v pondělí večer kousl žralok padesátiletou ženu. Plavkyně je v kritickém, ale stabilizovaném stavu. Ve státě New York loni nedošlo k žádnému smrtelnému útoku obávaného mořského predátora. 

Predátor kousl plavkyni do stehna. Plavčíkům se ji následně podařilo dostat z vody a poskytnout jí první pomoc. Žena poté byla převezena do nemocnice, aktuálně je v kritickém, ale stabilizovaném stavu, uvedla BBC

"Doufáme, že se tato plavkyně plně zotaví," uvedlo zodpovědné oddělení v prohlášení. "Ačkoliv jde o hrozivou událost, chceme připomenout Newyorčanům, že žraločí kousnutí na pláži Rockaway jsou extrémně vzácná," dodalo. Incident značí první potvrzený útok na zmíněném místě v nedávné historii.

Po útoku prohledávaly vody helikoptéry, ale žádného žraloka nenašly. Newyorská policejní a hasičská oddělení sdělila, že budou v pátrání pokračovat, zatímco pláž zůstane uzavřená plavcům i surfařům.

Experti tvrdí, že žraločí útoky jsou extrémně vzácné. Podle databáze International Shark Attack File došlo v loňském roce ve státě New York k osmi nevyprovokovaným útokům. Žádný z nich nebyl smrtelný. 

Témata: žraloci žraločí útoky New York USA