ZOO Praha potvrdila narození mláděte gorily. Jde o vnouče legendární Moji

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

Autor: Jan Hrabě

3. ledna 2024 13:16

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedlazoologická zahrada. 

"Radujeme se z prvního gorilího mláděte narozeného v pavilonu Rezervace Dja a naše radost je o to větší, že jím pokračuje příběh slavné Moji," uvedl ředitel ZOO Miroslav Bobek, podle kterého se zúročilo obtížné rozhodnutí rozdělit dosavadní skupinu goril a přivézt nového samce. 

Porod byl podle kurátora savců Pavla Brandla rychlý. První kontrakce přišly ve čtvrt na devět večer, o necelou hodinu později už bylo mládě na světě. "Přestože je samice Duni prvnička, zvládla vše bez sebemenších potíží," poznamenal. Otcem novorozené gorily je šestadvacetiletý Kisumu, který zároveň čeká dalšího potomka s Kijivu. 

Rezervace Dja dnes zůstala pro veřejnost uzavřena, s otevřením se počítá ve čtvrtek. Před expozicí goril však bude platit přísný zákaz používání fotoaparátů a kamer. Podle ZOO mohou objektivy vyprovokovat otce k agresivnímu chování, které by znamenalo riziko pro mládě. 

"Věřím, že gorilí mládě přivede do nedávno vybudovaného pavilonu Rezervace Dja další desetitisíce návštěvníků a že jeho popularita přispěje k ochraně goril v Africe," řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Jana Komrsková, která připomněla, že Rada hlavního města loni rozhodla o navýšení příspěvku na ochranu biodiverzity z 5 na 8 Kč z každého vstupu do Zoo Praha. 

Z prostředků je následně financován například uznávaný projekt Toulavý autobus či některé aktivity strážců Biosférické rezervace Dja. 

Témata: ZOO Praha Miroslav Bobek (ředitel zoo Praha) Praha Zvířata