Zoo Praha pokřtila žirafí mládě: Za kmotry dostalo české basketbalistky

Žirafí mládě dostalo jméno Johanka 2

Autor: Zdeněk Tuhý

10. srpna 2024 15:45

V sobotu dopoledne proběhl v pražské zoo křest samičky žirafy severní núbijské. Mládě dostalo jméno Johanka a jejími kmotrami se staly basketbalové reprezentantky. 

V Zoo Praha proběhl v sobotu slavnostní křest mláděte samičky Žirafy severní núbijské za přítomnosti basketbalových reprezentantek Ilony Burgrové a Ivy Večeřové, které získaly stříbrné medaile na domácím mistrovství světa a také se zúčastnily olympijských her v Londýně.

Čtěte také

„Přeju ji hodně zdraví, ať se jí vyhýbají zranění a má spoustu elánu a odvahy se ukázat návštěvníkům, kteří chtějí vidět, jak tato majestátní zvířata žijí,“ řekla během křtu Burgrová.

Samička se narodila 2. července. Vrhnutí zkomplikoval problém s přední nohou, která byla nestabilní, což znamenalo, že musela prvních čtrnáct dní strávit na pevné podlaze v zázemí spolu se svou matkou.

„Měla nestabilní přední končetinu, špatně se jí pohybovala noha v kloubu. Musela být zprvu zavřená v zázemí na měkkém podkladu. Nicméně nyní komplikaci překonala, je ve výběhu se zbytkem stáda a samičce se daří,“ prozradil pro iDNES chovatel Daniel Jančařík. 

Mládě je třicátým potomkem již zesnulého legendárního samce Johana, který zemřel loni v červenci, a samice Faraa, se kterou se Johan pářil loni v dubnu.  

Témata: ZOO Praha